Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

9 januari 2020

Maak je auto winterklaar!

Net zoals jij je voorbereidt op de winter door je bijvoorbeeld warm aan te kleden om te voorkomen dat je ziek wordt, heeft ook je auto een goede voorbereiding voor de winter nodig. Hieronder staan zeven onderdelen van je auto die wat extra aandacht in de winter nodig hebben.

1. Banden

Het hangt er allereerst vanaf welke banden je onder je auto hebt. Rijd je niet veel kilometers en niet onder extreme winterse omstandigheden met de auto, dan zijn all season banden een goed alternatief voor winter- en zomerbanden. Hierdoor hoef je je banden nooit te wisselen en ben je geen opslagkosten kwijt. Ga je in de winter vaak op wintersport of rijd je veel kilometers onder winterse omstandigheden? Dan is het handig om met zomer- en winterbanden te rijden. De winterbanden hebben een ander soort rubber dan zomerbanden waardoor deze banden bij lage temperaturen betere grip hebben op de weg. Rijd je met winter- en zomerbanden? Kom dan nu bij ons langs om ze te laten wisselen! Hiernaast hebben wij ook een opslag waar je jouw winter- en zomerbanden kunt opbergen.

2. Deurrubbers

In de perioden met veel vorst kunnen de deurrubbers van je auto vastvriezen. Om dit te voorkomen, is het goed om de rubbers eerst goed schoon te maken en hierna in te smeren met siliconenspray, vaseline of talkpoeder. Als ze toch bevroren zijn, is het handig om tegen de deur te duwen voordat je hem opent om het scheuren van de deurrubbers te voorkomen.

3. Voorruit

Het is heel belangrijk om goed zicht te hebben in de winter. Niet alleen voor de veiligheid maar ook voor je portemonnee. Je kunt hiermee namelijk een ongeluk én een boete van 370 euro besparen. Zorg er daarom voor dat je autoruiten schoon zijn, niet beslagen en volledig ijsvrij. Dit kan door de auto in de auto in de garage te zetten of gebruik te maken van een speciale deken voor de ruiten. Zijn je ruiten toch bevroren? Gebruik dan NOOIT een emmer heet water om deze te ontdooien. Door het temperatuurverschil kan je ruit barsten. Gebruik een ruitontdooier en een ruitenkrabber.

4. Ruitenwissers

In de loop van de tijd zullen je ruitenwissers gaan slijten en harder worden, dit betekent dat ze vervangen moeten worden. Let op! Verwijder NOOIT sneeuw en ijs van je ruit met je ruitenwissers. Doordat ze vastgevroren kunnen zitten, is de kans groot dat je bij het aanzetten van de ruitenwissers deze en het motortje beschadigt. Tip: Om te voorkomen dat je ruitenwissers vastvriezen, kun je ze ’s nachts op een kurk zetten.

5. Accu

De accu kan in de winter voor problemen zorgen bij het starten van de auto. Door de koude temperaturen gaat de zelfontlading van de accu sneller. Zorg daarom dat je niet alleen maar korte ritjes maakt, want hierdoor kan de dynamo niet voldoende bijladen. Om er zeker van te zijn dat je accu nog goed is, kun je deze bij ons laten controleren.

6. Handrem

Bij vorst kan ook de handrem van je auto bevriezen. Om te voorkomen dat je auto niet meer van de handrem wil, is het beter om je auto in P of in zijn eerste versnelling te laten staan. Sommige auto’s hebben een elektrische handrem die op stroom werken, hierbij zou vorst geen problemen mogen opleveren.

7. Koel- en ruitenvloeistof met antivries

Let erop dat je de juiste koel- en ruitenvloeistof met antivries hebt. Antivries zorgt er namelijk voor dat de vloeistoffen niet bevriezen bij vorst. Bij de ruitenvloeistof is dit te zien aan de kleur van de vloeistof. De antivriesvariant is blauw en de variant zonder antivries is vaak roze (of geel). Autobedrijf Gert Pater gebruikt altijd de ruitensproeiervloeistof met antivries.

8. Wintervoorraad

Naast de bovenstaande onderdelen van je auto, kun je zelf ook handige gadgets in de auto hebben tijdens de winter. Voorbeelden hiervan zijn een ijskrabber en -deken, een ruit- en slotontdooier en warme dekens. Let er wel op dat je de ruit- en slotontdooier buiten de auto bewaart, anders heb je er niet zo veel aan.