13 december 2016
Hoe zit het ook alweer met de bijtelling?
De maatregelen die de overheid met de Autobrief II van Staatssecretaris Wiebes in 2015 aankondigde zijn inmiddels in volle gang. Ook in 2017 wijzigen de autobelastingen op een aantal punten. Het stelsel van autobelastingen wordt eenvoudiger, onder andere door de bijtellingspercentages te verminderen. Bijtelling is het bedrag dat bij het loon wordt opgeteld als de ‘auto van de zaak’ privé wordt gebruikt. Volgens deze plannen blijven er in 2020 nog twee categorieën van bijtelling over, namelijk 4% en 22%. De autobelastingen worden over een periode van 5 jaar gefaseerd aangepast. Het algemene percentage van de bijtelling wordt in 2017 verlaagd, daarna volgen aanpassingen van de motorrijtuigenbelasting en de BPM.
Een update van de bijtelling
Eind 2015 hebben de aangekondigde wijzigingen geresulteerd in een run op de auto met 7% bijtelling. De laatste grote verstoring van de markt omdat vooral de hoogte van de bijtelling een belangrijke factor was in de beslissing bij de aankoop van een auto.
In 2016 waren er nog drie categorieën met een verlaagde bijtelling, afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Naast het algemene bijtellingspercentage van 25% waren er de volgende categorieën:
- 4% voor volledig elektrische auto's;
- 15% voor semi-elektrische auto's;
- 21% voor zuinige auto's.
Betalen in 2017
Het algemene percentage in 2017 wordt 22%. Dit geld echter alleen als de auto ook in 2017 is tenaamgesteld en voor een periode van 5 jaar. Na 5 jaar gaat dit volgens de dan geldende bijtellingsregels. Voor auto’s die in 2016 zijn tenaamgesteld blijft het oude percentage van 25% gelden. De bijtelling is overigens alleen verschuldigd als het privégebruik meer dan 500 km per jaar bedraagt. Een uitzondering op het algemene percentage wordt gemaakt voor vol elektronische auto’s, daarvoor geld een verlaagde bijtelling van 4%. De verlaagde bijtelling voor zuinige auto’s en semi-elektrische auto’s geld in 2017 niet meer voor auto’s die in 2017 worden tenaamgesteld. Voor deze auto’s geld dan het algemene percentage van 22%.
Geen bijtelling
Als de zakelijke auto niet of minder dan 500 km per jaar privé gebruikt wordt, hoef je geen bijtelling te rekenen. Maar de Belastingdienst verwacht wel dat je dat aan kunt tonen door het bijhouden van een rittenregistratie. Informatie hierover is te vinden op de site van de Belastingdienst. Voor een bestelauto voldoet een verklaring 'Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto', maar ook voor de bestelauto geldt: niet meer dan 500 kilometer per jaar. Waarbij woon-werkkilometers worden gezien als zakelijke kilometers.